Segítségével meghatározhatod napi fehérje szükségletedet Boltban nem kapható Herbalife és shapeworks termékek Ha vásárolni akarsz, vagy tanácsot kérnél Üzleti lehetQségek, ingyenes kóstolók. érdekes információk
Hogyan érhetjük el optinális súlyunkat
Miért fontos az egészséges emésztés, és mit tehetünk érte
A keringési zavarok megelőzéséről
Hogyan lehetünk energikusabbak
Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket
Hogyan erősíthetjük gyermekeink egészségét
Hogyan növelhetjük sportteljesítményünket
A potencia zavaroktól az infarktusig
Szoptatási problémáktól a sclerozis multiplexig
Haj és bőr ápolás
A hitelesség záloga
Hasznos infomáció a gyógynövényekről
Kereseti lehetőség

Büszkék vagyunk!

Ismerős a jobb oldali fiatalember? Hát persze!

Ő Vajda Attila, a 2008-as pekingi olimpia egyetlen egyéni magyar aranyérmese.
Kenu 1000 méteren fölényes eleganciával utasította maga mögé versenytársait, és vívta ki, hogy a legrangosabb sportküzdelemben a dobogó legfelső fokára állhasson.

A kép több okból különleges:

 

egyrészt olimpiai bajnokunk ezzel is meg akarta mutatni, hogy a Herbalife termékek segítsége hozzájárult az elért eredményhez;
másrészt ilyen személyes fotóval csak 10 ember rendelkezik az egész világon!

A bal oldalon Mátyás látható - vele már találkozhattál, ha jártál nálunk személyesen.
Ő is bajnok: a rosszindulatú daganat ellen folytatott küzdelemben győzött, szintén fölényesen!
Ha érdekel, hogyan, kérésedre szívesen megírjuk a történetünket

Eredményes Herbalife tanácsadói munkánk elismeréseként kaptuk meg a lehetőséget, hogy ez a fotó elkészülhessen. /Köszönet a lehetőségért legfelsőbb Herbalife szponzorainknak: Dr. Neuhauser Krisztinának és Dr. Nagy Sándornak/

SEGÍTENI AKARUNK MÁS FIATAL SPORTOLÓKNAK IS, HOGY OLIMPIAI BAJNOKOK LEHESSENEK!

FELAJÁNLÁS
Eddigi tapasztalatainkat, tudásunkat, lehetőségeinket és segítségünket felajánljuk olyan 12-24 éves sportolók részére, akiknek eltökélt szándékuk, hogy a 2012-es londoni olimpián a magyar tricolor és himnusz alatt a dobogó legfelső fokára akarnak állni.
Ha az elképzeléseink találkoznak, szponzoráció is szóba jöhet.
Minden olimpiai sportágban várjuk a jelentkezőket.
Feltétel: olimpiai bajnok AKARJON LENNI!

KÉRÉS
Kérünk, ha ismersz olyan fiatalt, akinek az az álma, vágya, eltökélt szándéka, hogy olimpiai bajnok legyen, add meg neki elérhetőségünket.
Szeretnénk felvenni a kapcsolatot olyan fiatal sportolókkal, akiket - ha ők is komolyan gondolják, hogy "magasra törnek" - segíthetünk, támogathatunk.

A kapcsolatfelvétel egy kötetlen telefon-beszélgetés, ami senkit, semmire nem kötelez.
Ezután egy személyes találkozó keretén belül egyeztetjük elképzeléseinket és lehetőségeinket.
A további együttműködés módjait, lehetőségeit a személyes találkozó után döntjük el.


SEGÍTS MEGTALÁLNI 2012 MAGYAR OLIMPIAI BAJNOKAIT!

Lehet, hogy ismersz egy „rejtett” olimpikont? Adj esélyt neki. Neked ez semmibe nem kerül!

Egy kis "plusz"
Mi a fenti ajánlatot annyira komolyan gondoljuk, hogy ha együttműködéseddel tényleges olimpikont találunk, a 2012-es olimpiára szóló repülőjegyedet mi biztosítjuk számodra, hogy együtt ünnepelhessünk a helyszínen.

Segítségedet - az egész ország örömére - előre is köszönjük!
Krisztina, Mátyás

MÁS ÉRDEKESSÉGEK

INGYENES

turmix-kóstoló
plusz
termékbemutató:

Budapest
XIV., Thököly út 49.

előre egyeztetett időpontban

MINDEN NAP

További részletek:
telefon: (06-1) 222-3109
e-mail: herbal@herbal.hu

• Vitaminhiány okozta betegségek

• Nyomelemek

• Heti étrend

• Trükkök, tippek

• Receptek

• Mióta eszünk fűrészport?

Vitaminhiány okozta betegségek (a teljesség igénye nélkül)

A-vitamin (nélkülözhetetlen a növekedéshez, csontépítéshez!) hiánya:
Farkasvagság; öregségi foltok megjelenése; bőr, haj, fogíny állagának romlása.

B1-vitamin hiánya:
Beri-beri; szénhidrát-anyagcsere romlása (fokozott elhízás); övsömör

B2-vitamin hiánya:
A száj, az ajkak, a bőr és a nemi szervek károsodása; a szem terhelhetőségének csökkenése; a zsír-fehérje-szénhidrát anyagcsere felbomlása

B3-vitamin (niacin) hiánya:
Emésztőrendszer zavarai; migrénes fejfájás; hasmenés, magas koleszterin- és trigliceridszint kialakulása; magas vérnyomás

B5-vitamin (pantoténsav) hiánya:
Nyombélfekély; vér- és bőrpanaszok; anyagcsere és hormonháztartás problémái

B6-vitamin hiánya:
Anémia (vérszegénység); immunrendszer-gyengeség; fehérje anyagcsere felbomlása; éjszakai izomgörcsök; kézzsibbadás; végtagok ideggyulladása

B12-vitamin hiánya:
Vészes vérszegénység; agykárosodás, ingerlékenység; koncentráló-, emlékező és egyensúlyozó képesség romlása; gyermekeknél a növekedés lassulása valamint étvágytalanság; általános közérzet-romlás

H-vitamin (biotin) hiánya:
Az arc és ekcémája; nagyfokú kimerültség; zsír-anyagcsere zavarok

M-vitamin (folsav) hiánya:
Vérszegénység, kismamáknál a tej elapadása; sejtosztódások és így a növekedési folyamat lelassulása

F-vitamin (linolsav) hiánya:
Ekcéma, akne

C-vitamin hiánya:
Skorbut; a szervezet szabad gyökökkel szembeni védelme és az immunrendszer teljes legyengülése; a szervezet védekezőképessége a vírus- és baktériumfertőzésekkel szemben hatástalan

Kolin (a B-koplex tagja) hiánya:
Máj zsugorodása és zsíros elfajulása; az artériák megkeményedése; Alzheimer-kór

Inozitol (a B-komplex tagja) hiánya:
Magas koleszterinszint; ekcéma; hajhullás

D-vitamin hiánya:
Angolkór; csontlágyulás; csontritkulás; súlyos fogromlás; a szervezet a bevitt kálciumot nem tudja hasznosítani

E-vitamin hiánya:
Vörösvértestek pusztulása; izomsorvadás; bizonyos vérszegénységek és szaporodási zavarok; korai öregedés; állóképeeség romlása; véralvadékok keletkezése; szervezet védtelensége a szabadgyökökkel szemben

K-vitamin hiánya:
Vastagbélgyulladás; vér alvadékonyságának romlása; belső vérzések; túlzott menstruációs vérveszteség

P-vitamin (citrin) hiánya:
A szervezet a bevitt C-vitamint nem tudja hasznosítani; fogínyvérzés; ödéma; belső fül betegsége miatti szédülés; kapillárisok törékenysége miatti véraláfutások

 

• Nyomelemek

A nyomelemek (vagy mikroelemek) a szervezetben igen kis koncentrációban
(< 0.005 %) jelenlévo, többé-kevésbé ismert biológiai jelentoséggel rendelkezo ásványi anyagok, amelyek az emberi szervezet élete, növekedése, szaporodása során nélkülözhetetlenek, de nem szolgálnak energiaforrásként. A nyomelemek a táplálékkal kerülnek a szervezetbe.


És ha nem?

A vas hiányállapotától eltekintve a nyomelem-hiányállapotok századunk első felében viszonylag ritkán fordultak elő, vagy legalábbis ritkábban kerültek diagnosztizálásra.
A tápanyagok (állati/növényi) összetétele a kemikalizáció elterjedésével kedvezőtlenül alakult, így vegyes, átlagos táplálkozás mellett is találkozhatunk nyomelem-hiánnyal: élelmiszereink 50-60%-kal kevesebb nyomelemet és vitamint tartalmaznak, mint a századelőn.

A nyilvánvaló hiánytüneteknél jóvabban gyakrabban találkozhatunk a lappangó hiányok megnyilvánulásaival: fáradékonyság, szellemi teljesítőképesség romlása, fogékonyság a fertőző betegséggel szemben.

A másik oldal a nyomelemek felhalmozódása,amely viszont belső mérgezéses állapotot hozhat létre, különösen a nehézfémek esetében.
A cadmium a műanyag-, festék- és peszticidgyártás valamint az akkumulátor-gyártás fontos anyaga. A talaj szennyezettsége révén a zöldségekből, gyümölcsökből, a műanyag eszközökkel, csomagoló anyagokkal érintkező élelmiszerekbol és a dohányfüsttel jut szervezetünkbe. A vesékben raktározódva károsítja azokat, gátolja a cinktartalmú enzimek működését. Felborul a kalcium-foszfor egyensúly, ami többek között csontritkuláshoz vezet. Kedvezőtlenül befolyásolja a vas hasznosulását, beépülését, ezáltal vashiányos vérszegénységet okoz. Megfelelő mennyiségű és kémiai kötésű vas, cink és réz együttes adagolásával ez a kóros állapot megszüntethető.

Az ólomszennyeződés foglalkozási ártalomként számos munkafolyamatnál elofordul: festék- akkumulátor-, ólomcsőgyártás, nyomdászat. Az ipartelepek, közlekedés, urbanizáció és az élelmiszerek hamisítása révén ólomterhelésnek kitett a foglalkozási szempontból nem veszélyeztett szervezet is. Az ólom gátolja a haemoglobin képződést, rontja az idegrostok vezetőképességét. Régóta ismert az ólom hereszövetet roncsoló, sterilitást okozó hatása. A csontokban, májban és a vesékben felhalmozódik, egyenletes vérszintet biztosítva innen ürül. A vas és ólom korlátozzák egymás hatását, ezért megfelelo mennyiségű vas adagolásával az ólommérgezés kockázata csökkenthető. Hasonlóan kedvező hatású a cink bejuttatása is a veszélyeztetett szervezetbe.

A terhesség relatív hiányállapotot jelenthet: az egy személyre még elégséges mikroelem-bevitel két személynél - a magzat és anya vonatkozásában - felborítja a kényes egynsúlyi állapotot.


A nyomelemek szerepe az anyagcsere-folyamatokban

A nyomelemek részben az anyagcsere-folyamatokban szereplő enzimek szerkezeti részeként, vagy azok funkcionális modulátoraiként működnek. Az alábbiakban bemutatjuk az egyes nyomelemek biokémiai feladatát.


Bór (B): döntően a kalcium (Ca) -anyagcserére hat, így hiánya szerepet játszik a csontritkulásban

Cink (Zn): a cink vékonybélben történő felszívódását számos anyag befolyásolja.
• felszívódását csökkenti: élelmi rostok, phytonsav, Ca, Cu
• felszívódását fokozza: aminosavak, fehérjék, kelátképzők.

A terhes és szoptató anyák cinkigénye fokozott. Foglalkozás-egészségügyi szempontból kiemelendő, hogy ólom- és cadmium-terhelés esetén fontos a szervezet megfelelő Zn-ellátottsága, mert így csökkenthető az említett fémek mérgező hatása.
Vegetáriánusok különösen figyeljenek, mert a cink egyike azon nyomelemeknek, amelyből diétás ellátottságuk gyakorta elégtelen: az állati eredetű élelmiszerek cink-tartalma ugyanis jóval kedvezőbb, mint amit a növényi tápanyagok biztosítanak. A tápcsatornába került Zn kb. 30-50%-a szívódik fel.
A cink résztvesz a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében - ezáltal a növekedésben, sebgyógyulásban - és az inzulin térszerkezetének kialakításában. Jelenléte az ízérzés integritásához is szükséges.
Hiányállapota elsősorban a gyors sejtosztódású szöveteket károsítja: bélrendszer, bőr- és bőrfüggelékek, vérképző- és immunrendszer, herék, petefészek. Tünetek: bőrelváltozások, kopaszság, máj-megnagyobbodás, elhúzódó sebgyógyulás, immuncsökkenés, ízérzés zavara.

Fluor (F): a fogak és csontok állományának alkotórésze. Adagolásával megelőzhető a fogszuvasodás, ezen kívül kedvező terápiás hatással rendelkezik csontritkulásban szenvedőknél.
A gyomorból 90 %-os a felszívódása, a véráramba jutott fluor 50 %-a beépül a csontokba és a fogakba, 5 0%-a a vesén keresztül ürül.
Hosszútávú alkalmazásánál az izületi szalagok és az inak meszesedése vagy fluorosis - fáradékonyság, testsúly-vesztés, rugalmatlan csontok, foltos fogzománc - alakulhat ki.
Heveny fluormérgezés előfordulhat egyes rovarok csípése kapcsán; ez súlyos hasi fájdalmakkal, émelygéssel-hányással, hasmenéssel és hypocalcaemiával jár.

Jód (I): a táplálékkal felvett jód a szervezeten belül kb. 80%-ban a pajzsmirigyben halmozódik fel, fehérjéhez kötött formában (thyreoglobulin). A thyreoglobulin az aktív pajzsmirigy hormonokat tartalmazza. A pajzsmirigy hormonok a szimpatikus idegrendszeri aktivitás modulátorai, és a metabolikus egyensúlyért felelősek szervezetünkben
Jódhiányban struma alakul ki, gyermekkorban fejlődési zavarhoz vezethet.
A káposztafélék, a földimogyoró,az őszibarack és a mandula megakadályozzák a jód biológiai hasznosítását.

Kobalt (Co): a B12 -vitamin alkotórésze, ezáltal résztvesz a vas anyagcserében, emeli a haemoglobin koncentrációját a vörösvértestekben.
Hiányállapota döntően a B12-vitaminhiányt okozza, ami klinikailag vészes vérszegénységben nyilvánul meg.
Nagydózisban adagolva fokozza a vörösvértestek képződését, hosszas alkalmazása azonban gátolja a pajzsmirigy jódfelvételét, ami golyva-képződéséhez vezet.
Mérgezéses tüneteket olyan személyeknél írtak le, akik jelentős mennyiségben fogyasztottak kobalttal stabilizált habzású sört

Króm (Cr): több enzimrendszer alkotórésze, ezek közül kiemeljük a cukorháztartásban betöltött szerepét. A cukorháztartást kedvező irányban befolyásolja, a kóros cukor-toleranciát javítja, insulinnal kezelt cukorbetegek insulinigényét csökkenti. Elősegíti a növekedést és csökkenti a vérnyomást.

Mangán (Mn): fontos szerepe van a csontfejlődésben, a kötőszövet képződésében, a koleszterin-szint normalizálásában. A Mn-szint emelkedése megfigyelhető szívizom-infarktus esetén. Hiányállapota ritka.
Idült Mn-gőz belégzése foglalkozási betegségként fordul elő, és anorexiával, impotenciával, izomgörcsökkel, beszédzavarral jár. Magas fehérjetartalmú diéta kivédheti a mérgezést.

Molibdén (Mo): számos enzim alkotórésze. Befolyásolja a rézháztartást (így közvetve a vas és cinkháztartást is). Védi a szervezetet a wolfram beépülésétől, amely gátolja több nyomelem felszívódását. Gátolja a fogszuvasodást.

Réz (Cu) felszívódását gátolják egyes nyomelemek (cink, molibdén), és a C-vitamin.
A szövetekben elsősorban a májban, vesében, szívizomban és az agyban halmozódik fel. Jelentős szerepe van a vérképzésben, sejtlégzés szabályozásában, enzim-háztartásban és az agy catecholamin-anyagcseréjében. Befolyásolja a vas- és cinkháztartást valamint a reproduktív folyamatokat. Részt vesz a bőr pigmentaciójának kialakításában és a kollagén bioszintézisében.
Emelkedett réz-szinttel jár a heveny szívizom infarktus, rosszindulatú tumorok, fertőzés, májzsugorodás és kötőszöveti betegségek.
Csökkent a réz koncentrációja nephrosis szinndrómában, fehérjehiányos alultápláltságban, Wilson-kórban.
Rézhiányban fokozódik a meddőség kockázata és nő a kadmium toxicitása. Tartós hiánya vérszegénységgel, csontvelő-elváltozásokkal, növekedési zavarokkal, központi idegrendszeri működési zavarokkal és szívizom-degenerációval jár.
Rézmérgezésben haemolyticus anaemia, hányás és hasmenés fordul elő.

Szelén (Se) alapvető komponense a szervezet antioxidáns folyamataiban működik közre. A telítetlen zsírsavak lebomlásakor keletkező peroxydok eltávolítása révén fontos védelmi szerepet játszik.
Fokozott szabadgyök-képződéssel találkozunk radioaktív sugárhatás, daganatos betegségek, hosszan tartó éhezés esetén.
Szelénhiány okozza a Keshan-kórt (hajhullás és a körmök elvesztése), szerpet játszik a szívizom elváltozásában, különböző szív-problémákat okozhat. A Se-hiányában elégtelen lehet az izomszövetek működése és fokozódik a cadmium, illetve az ólom toxicitása. Megfelelő mennyiségű Se bevitele megelőzheti a szívizombántalom és az izomsorvadás kialakulását, állapotjavulást okoz gyulladásos mozgásszervi megbetegedésekben, sőt daganatellenes hatásáról is beszámoltak. Epidemiológiai vizsgálatokban összefüggést figyeltek meg az elégtelen szelén-ellátottság és a colorectalis valamint emlőrákok előfordulása között.
Szelénmérgezést emberben még nem írtak le.

Szilícium (Si) feltételezhetően a kollagén keresztkötéseinek kialakításában szerepel. A nyomelem fiziológiás körülmények között a bőrben és a csontban halmozódik.
Hiányállapota nem ismert.
A kvarcszemcsék (SiO2) belégzése (szikózis) - többnyire foglalkozási betegségként - a tüdőben daganat kialakulásához vezet.

Vanádium (V): befolyásolja a mangán anyagcseréjét, a csontképződést. Gátolja a koleszterin-képződést és a fogszuvasodás kialakulását.

Vas (Fe): alapvető szerkezeti egysége a szövetek oxigén-ellátásáért felelős haemoglobinnak, az elektronszállító cytochromoknak. Az immunrendszer részeként véd a fertőzésektől.
A tápcsatornába jutott vas mindössze 10%-a szívódik fel, ezt az arányt
• ronthatják: élelmi rostok (pl. a zöldfozelékből mindössze 1% !), mértéktelen tea és kávéfogyasztás (tanninok), fokozott Ca- és P-bevitel
• javítja: fizikai terhelés, C-vitamin.
A vas bejutását a szervezetbe más mikroelemek jelenléte vagy hiánya is számottevően befolyásolja.
A vas a szervezetből az izzadság, vizelet és lelökődő-regenerálódó bőr-bőrfüggelékek révén távozik: férfiaknál a napi veszteség 0.9 mg/nap, nőknél 1.4 mg/nap
A már vérszegénységet is okozó vashiány tünetei: fáradékonyság, fejfájás, szédülés, a szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenése, szájnyálkahártya-gyulladás, fogíny-gyulladás, étvágytalanság. A vashiány típusosan microcytás, hypochrom anaemiával jár.
Mérgezés gyermekkorban fordulhat elő, amikor a kisgyermek édesanyja teljes havi vastabletta-adagját fogyasztja el egyszerre: a halálos dosis 200 - 500 mg Fe/testsúly kg. Klinikai tünetei: szédülés, hányinger, sápadtság, fáradékonyság, hányinger-hányás, hasmenés, láz, convulsiok, shock és akár stuporig fokozódó tudatzavar.
Idült felhalmozódását a szervezetben bronz-diabetes nevezzük: a vas oldhatatlan komplex formájában rakódik le a szövetekben, ezáltal a bőr jellegzetesen bronzos elszíneződését, májzsugorodást és cukorbetegséget okoz.

 

Heti étrend-javaslat

  Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna Vacsora
1. nap Vaníliás turmix + fehérje 10 dkg túró + uborka + paradicsom Sok-zöldséges húsleves*, natúr csirkemell*, sötétzöld saláta* joghurt-öntettel* Citromos fehérjeszelet ("csoki") + 1 alma Epres turmix gyümölccsel + fehérje
2. nap Epres turmix gyümölccsel+ fehérje 1 nagy alma + 5 szem dió Paradicsomleves aprított zöldségekkel*, tonhalsaláta* 1 csomag pirított szójabab + 1 narancs Vaníliás turmix feles kávéval + fehérje
3. nap Vaníliás turmix kakaóporral + fehérje fehérjeszelet ("csoki") Sárgarépás-gombás köles*, Zöldbabos pulykaragu* 10 dgk tofu piros-fehér-zöld salátával* Epres turmix + fehérje
4. nap Vaníliás turmix gyümölccsel + fehérje 5 dkg köménymagos sajt + paprika Sovány steak hagymával és paprikával*, kevert saláta* Túrós körte-desszert* Epres turmix + fehérje
5. nap Vaníliás turmix feles kávéval + fehérje 1 cs. pirított szójabab Spenótos csirkemell* hajdinagombóccal* fehérjeszelet ("csoki") Vaníliás turmix kakaóporral + fehérje
6. nap Epres turmix + fehérje 1 nagy körte + 10 szem mandula Grillezett tonhal* magyarosan (tojásos lecsóval) Fahéjas alma* Vaníliás turmix + fehérje
7. nap Vaníliás turmix gyümölccsel fehérje 10 dkg tofu + 10 szem olívabogyó Mézes-mustáros csirkemell* zelleres-diós almasalátával* 1 cs. Pirított szójabab + dinnye vagy szilva Vaníliás turmix + fehérje

Így készül a shake!
1. lépés
Vegyél két evőkanál Formula 1 tápláló shake-port (vanília, eper, csokoládé ízben kapható).
2. lépés
Add hozzá a Formula 3 személyre szóló fehérjeport (azt a mennyiséget, amit együtt határoztunk meg. Ha még nem tudod a szükséges mennyiséget, klikk ide, a tanácsadás díjmentes!)
3. lépés
Adj hozzá 2,5 dl zsírszegény (1,5 %-os) tejet vagy gyümölcslevet, rizstejet, vizet ... ízlés szerint.
4. lépés
Rázd jól össze. Használhatsz hozzá shakert, keverőgépet, mixert... de megteszi egy egyszerű befőttes üveg is.
5. Variációk
- a vaníiliás turmixhoz keverhetsz
• 1 evőkanál kakaóport = csokis íz
• 1 evőkanál nescafét= kávés íz
• bármilyen gyümölcsöt (banán kivételével - hacsak nem hízni akarsz)
- epres turmixhoz keverhetsz
• bármilyen gyümölcsöt (banán kivételével - hacsak nem hízni akarsz)
• és bármit kipróbálhatsz, tetszés szerint

Agyunk nem tesz különbséget szomjúság és éhség között!

Lehet, nem is éhes vagy, mikor nassolsz, sokkal inkább szomjas?!

Mielőtt enni kezdenél, igyál meg egy nagy pohár vizet!!!

Igyál sok vizet!

A víz a test életereje.
A víz az oxigén után a második legfontosabb anyag, amire az emberi szervezetnek szüksége van.
A víz segít megőrizni a ragyogó bőrt és a hajat.
Ha pedig testsúlykontrollról van szó, a víz a sikered alapvető összetevője.
A tea az tea, a gyümölcslé az gyümölcslé, a leves az leves - és nem víz!!!

Miért?
Mert a víz elősegíti az elfogyasztott táplálék emésztését, felszívódását és kiválasztását, továbbá segíti a méregtelenítést.
Ezen kívül étvágycsökkentő is.
Ha nem iszol elég vizet, hajlamosabb leszel arra, hogy túledd magad, mert az agy nem tesz különbséget éhség és szomjúság között. Ne feljets el meginni egy pohár vizet minden étkezés előtt!
Az optimális mennyiség 8 pohár (2,5 dl) naponta.

Trükkök, ha ennyi "nem akar lemenni":
• csavarj minden pohár vízbe egy negyed citrom levét (itatja magát, plusz további C-vitamin-forrás)
• kérdezz a Herbalife AloeMax-ról, ami egyúttal természetes méregtelenítő, májtisztító ... Klikk ide, beszélgessünk!

Próbáld ki!
• Égess el 20 perc sétával ugyanannyi kalóriát, mint 10 perc futással
• Menj lépcsőn, állítsd le a kocsit úticélodtól távolabb, fuss a busz után ...
• Szabadulj meg a stressztől és frusztrációtól, és figyeld meg, hogy lesz egyre jobb a kedved, és kívánsz egyre kevesebbet enni.
• Mielőtt kinyitnád a hűtőajtót, igyál meg egy nagy pohár vizet
• Mielőtt kibontod a csokit, guggolj tízet.
• Mielőtt beleharapnál a sütibe, adj egy puszit a párodnak ...

Receptek (nem így szokás, de 1 személyre. Családnak szorozd meg a létszámal.)

Sok-zöldséges húsleves (a zöldségek ropogósak maradnak - nem kell szétfőzni!)
- 1 egész csirkemell bőre nélkül
- 1 nagy sárgarépa (kb. 20 dkg) 8-ba vágva
- 1 kisebb fehérrépa (kb. 10 dkb) 8-ba vágva
- zeller 10 dkg vékony szeletekre vágva
- kelkáposzta 10 dkg egyben
- karalábé 10 dgk vékony szeletekre vágva
- fél fej vöröshagyma szeletekre vágva (épp hogy)
- 2 gerezd fokhagyma negyedelve
- kávéskanál só
- csipet fehérbors
- kávéskanál kakukkfű
- 1 db tojás
Hozzávalókat "épp ellepi" vízben felteszed főni. Mikor a hús "villa-puha" (kb. 30 perc) , kiveszed. Tojást villával felvered, forrásban lévő leveshez csorgatod, közben fakanállal kevered. Egyet rottyan - kész. Tálalás előtt szórj a tetjére petrezselymet és pirospaprikát.

Natúr csirkemell
A levesből kivett csirkemellek csontjait kiszedjük, félbevágjuk (1 mell = 2 szelet).
Fűszerkeveréket készítünk: bazsalikom, pirospaprika, bors, 3 csepp olívalolaj (só nem kell, sós léven főtt).
Húst beleforgatjuk, jó alaposan rámasszírozzuk.
1 evőkanál olajat teflon-serpenyőbe öntünk, fűszerezett húst rátesszük. Lefedjük 3 percre. Fedőt levesszük, megfordítjuk, és még 3 percig sütjük a másik oldalát. Kész.

Sötétzöld saláta
- 10 dkg kígyóuborka (héjastil) apró kockára vágva
- fejessaláta-levél (amennyi jólesik, általában 6-8 levél) kézzel apróra csipkedve (kést ne használj, mert bebarnul!)
- 1 sötétzöld paprika apróra kockázva
- néhány levél kelkáposzta vagy spenót vagy sóska (kihagyható) apróra tépkevde
Hozzávalókat összekeverjük a joghurt-öntettel (lásd lent). Kész.

Joghurt öntet
- 2 evőkanál sima joghurt
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 gerezd tört fokhagyma
- 1 taeáskanál mustár
- csipet bors
- csipet só
Hozzávalókat összekeverjük. Kész.

Paradicsomleves aprított zöldségekkel (ezt 4 személyre)
- 8 db paradicsom apróra kockázva
- 1 sárgarépa (kb 20 dkg) reszelve
- 1 fehérrépa (kb 10 dkg) reszelve
- 1 kis fej zeller (kb 15 dkg) reszelve
- 1 nagy alma reszelve
- 1 fej hagyma szeletelve
- olaj, só, méz, bazsalikom, majoranna (vagy oregano), köles-liszt*
- 6 dl víz
2 evőkanál olajon megfuttatjuk (2 percig pirítjuk) a szeletelt hagymát. Rádobjuk a kockázott paradicsomot, lefedjük 5 prcre. Fakanállal szétnyomkodjuk. Beszórjuk a zöldségeket, és az almát, fedő alatt 5 percig pároljuk. Megszórjuk a köles-liszttel és a fűszerekkel. 2 percig kavarjuk, míg a köles-liszt megköt. Felöntjük a vízzel. 5 percig forraljuk. Kész.
* Kölest leginkább bioboltban kapsz, fél kiló kb. 200 Ft. Kávédarálóban csinálhatsz belőle lisztet.

Tonhalsaláta
- 1 doboz tonhal (sós lében, leve nélkül) leszűrve
- 1/2 zacskó olívabogyó (mag nélküli) apróra vágva
- 1 paradicsom kockázva
- 1 sárga paprika apróra kockázva
- 1 ici-pici (kb 15 dkg) kígyóuborka apróra kockázva
- 1 evőkanál citromlé (frissen pérselt)
A hozzávalókat összekeverjük. Kész.

Sárgarépás-gombás köles
A köles negyedannyi szénhidrátot tartalmaz, mint a búza!
A köles "vad" = nem lehet génmanipulálni!
A köles ősi magyar tápanyag.
500 g bioköles=199 Ft.
Bioboltban (és pozitív gondolkodású szupermarketekben) kapható.
- 1 nagy fej gomba
- 1 kisebb sárgarépa (kb 10 dgk)
- (nagyon) kis fej hagyma apróra vágva
- 1 tojás
- 2 ek köles-liszt (kölesből kávédarálóval)

• 1 nagy fej gombát a hagymával egy evőkanál olajon lehelletnyi sóval, borssal, kakukkfűvel megdinsztelünk
• 5 dgk kölest (fél kávéspohár) háromszoros vízzel, ici-pici sóval puhára főzünk.
• A megpuhult köleshez hozzáreszeljük a répát, hozzákeverjük a gombát, egy egész tojást és a a köles-lisztet.
Fél liter vizet felforralunk, forrásnál pici sót adunk a vízhez. A köleses-zöldséges masszából gombócokat formázunk (fenti mennyiségből 6 db lesz), a forrásban lévő vízbe dobjuk, 3 perci főzzük. Szűrjük. Kész.

• Zöldbabos pulykaragu - óriás mennyiség!
- 15 dkg pulykamell nagyon apróra vágva (meg fogsz lepődni, hogy milyen sok!)
- fél fej hagyma apróra vágva
- 1 ek olaj
- 20 dgk zöldbab (mirelit vagy friss)
- 2 ek tejszín vagy tejföl
- só, bors, piros paprika, 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 1 ek citromlé, 1 teáskanál méz

Az olajon a hagymát ledinszteljük (3 perc). Rádobjuk a húst, magas hőfokon 3 percig forgatjuk (míg megfehéredik). Rászórjuk a zöldbabot és a fűszereket. Lefedjük, 10 percig pároljuk. Ráöntünk fél dl vizet, főzzük 5 percig. A tejfölt összekeverjük a mézzel és a citromlével, hozzáöntjük. Egyet rottyantunk. Kész.

• Sovány steak hagymával és paprikával
- 20 dkg-os, zsírmentes marhaszelet
- 1 ek olaj+pirospaprika+só+majoranna+fehérbors+1 teáskanál mustár fűszerkeverék
- 1/4 dl száraz vörösbor
- 2 fej lilahagyma
- 1 piros, 1 fehér, 1 zöld paprika

A hússzeletet lazítjuk (klopfoljuk vagy keresztbe-hosszába mindkét oldalán beirdaljuk).
A fűszerkeverékkel minkét oldalát bekenjük, a bort ráöntjük, a hagymát rákarikázzuk. Egy éjszakán át lefedve pihentetjük.
A húst alufóliára fektetjük, a paprikákat rákairkázzuk, a fóliát bezárjuk, és 30 percre sütébe tesszük. Fél óra múlva a fóliát kinyitjuk, a húst megfordítjuk, a legfelső rácsra tesszük, és a legmagasabb fokozaton még 5 percig sütjük.
Ugyenez sütő nélkül
A fűszerezett húst fedő alatt pároljuk 30 percig, közben egyszer forgatjuk. Rádobjuk a paprikákat, további 10 percigpároljuk. Levesszük a fedőt, a legmagasabb fokozaton pírítjuk 10 percig, közben egyszer fordítjuk.

• Kevert saláta
- féj fel leveles saláta (apróra csipkedve)
- kicsi (kb 10 dkg) kígyóukorka kockára vágva
- 1 nagy paradicsom kockázva
- 1 sárga paprika kockázva
- csipet só, 1 teáskanál méz, citromlé, bazsalikom, kakukkfű
- 5 dkg feta-sajt

Fűszerekből öntetet készítünk. Sajtot hozzádobjuk, keverjük. Lefedve 10 percre hűtőbe tesszük. Zöldféléket összekeverjük, öntetet ráöntjük. Kész.

• Spenótos csirkemell (4 személyre)
- 2 egész csirkemell lebörőzve, csontozva, félbevágva
- 1 cs. mirelit paraj
- só, bors, fokhagyma, olaj, köles-liszt, 1 pohár tej

Nagyobb, lapos, serpenyő-szerű edényben készítsd.
A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával bekenjük. 1 ek olajon mindkét oldalát hirtelen piros-kérgesre sütjük. (Vigyázz, fröcskölhet!) Kivesszük egy tányérra. Ugyanabban a lábosban a felengedett parajt 1 ek olajjal, sóval, borssal, fokhagymával elkeverjük. Rottyantjuk. Rászórunk 2 ek. Köles-liszetet, elkeverjük. Felöntjük 2 dl tejjel. A spenótkrémbe helyezzük az elősütött húsokat, és 10 percig bugyogtatjuk. Keverd meg néha, nehogy odakapjon!

• Hajdinagombóc
- 5 dgk hajdina
- fél fej hagyma (egészben)
- csipet só
- egész tojás
- 1 ek olaj

A hajdinát háromszoros, picit sós vízben a fél fej hagymával fedő alatt puhára főzzük (mint a rizst). Mikor puha, a hagymát kidobjuk belőle, hütjük. Összekeverjük az egész tojással, és az olajjal. Vizet forralunk (amikor már forr, picit megsózzuk). A hajdinából vizes kézzel gombócokat formázunk, és a forrásban lévő vízben 2 prcre meglobbantjuk. Nem kell öblíteni!

• Grillezett tonhal magyarosan
- 2 szelet mirelit tonhal (kb. 20 dkg)
- tojásos lecsó

A mirelit halat mossuk, sózzuk, negyed citron levével meglocsoljuk, felengedjük.
Negyed fej hagymából, 2 paprikából, egy paradicsomból hagyományos lecsót készytünk. Ráöntünk két felvert tojást.
A halat paprikás köles-lisztbe forgatjuk, és 2 evőkanál olajon hirtelen megsütjük. A tojásos lecsó mellé tesszük. Gyönyörű a piros-fehér-sárga variáció!

• Mézes-mustáros csirkemell
- 1 csirkemell lebőrözve, kicsontozva, félbevágva
- 1 ek mustár + 1 ek méz + szerecsendió + gyömbér + só + 1 ek olaj

A fűszerekből pácot készítünk, a húst beleforgatjuk, és fél napra hűtőbe tesszük. Teflont egy ek olajjal kikenünk, felforrósítjuk, a húst rátesszük, és mindkét oldalán hirtelen megsütjük. A maradék páclevel rátöntjük, és nagy fokozaton felforraljuk. Pár csepp citromlevet utánacsepegtetünk. Kész.

• Zelleres-diós-alma (hamis-Waldorf) saláta
- kis fej zeller lereszelve
- 1 nagy alma lereszelve
- 5 szem dió durvára vágva
- 1 ek méz, 2 ek citromlé, csipet só, 2 ek joghurt

A zellert lesózzuk, hűtőbe tesszük, hagyjuk állni 10 percig. Az esetleges levet leöntjük. Almát hozzákeverjük, meglocsoljuk citromlével (hogy ne barnuljon meg). Mézből, sóból, joghurtból és citromléből öntetet készítünk. Rákeverjük a zelleres almára. Hozzáadjuk a diót. Keverjük. Kész.

• Fahéjas alma
- Egy nagy alma karikára vágva (magházát szedjük ki)
- 1 tojás
- 1 ek köles-liszt
- 1 dl tej
- mokkáskanál fahéj
- 1 ek méz
- 2 ek olaj

Az almakarikákra locsoljuk a mézet. A tojásból, lisztből, fahéjból, tejből masszát készítünk. Teflont felforrósítunk, egy csepp olajat beleöntünk, az almakarikát a masszába mártjuk és minkét oldalán 1-1 percig sütjük. (A massza le fog folyni az almáról. Nyugodtan önts rá belőle akkor, amikor már a serpenyőben van.)

Mióta eszünk fűrészport?

FELTÉTLENÜL Olvasásra ajánljuk!!!

Hans-Ulrich Grimm:

A leves hazudik

Érzékeink manipulálására észrevétlenül egy világhatalom szerveződött: az ízipar.
Mindegy, hogy csecsemőeledel vagy gyümölcsjoghurt, felvágott vagy sütemény, nem azt esszük, amit eszünk;

az ipar láthatatlanul fűszerez, a hatások ismeretlenek.
Bár a szerző többnyire a Németországban és az Egyesült Államokban uralkodó helyzetet írja le, Magyarországon mindez szintén a mindennapok részévé vált. A boltjaink polcait megtöltő élelmiszerek dúskálnak az aromákban és egyéb adalék-anyagokban. Az Európai Unióhoz való csatlakozás reményében hazánk kritikátlanul átvette az élelmiszerekről szóló törvé-nyeket. Az élelmiszerek vizsgá-latára, engedélyeztetésére, jelölésére, és ezen belül az aromák és egyéb anyagok feltüntetésére vonatkozó rendeletek megegyeznek a Németországban és Európa más részein érvényes szabályozással.

kétezeregy kiadó, Piliscsaba, 2001

Az eper fantasztikus gyümölcs! Önmagában, tejszínhabbal, fagylaltban, öntetként, vaníliapudingos palacsintában … isteni finom, és mint a természet friss teremtménye egészséges is. (Leszámítva néhány szerencsétlenebb embertársunkat, akiknél allergiás reakciókat vált ki.)

És hát az epres joghurt, eperfagyi… hmmm! Mennyei!
Vagy mégsem?

A világ teljes epertermése az Egyesült Államok-beli fogyasztói igényeknek kb. 5 %-ának fedezésére lenne elég. Másnak már nem maradna egy falat sem. (Nekünk, magyaroknak sem!)
Mi következik ebből?
Lehet, hogy az epres joghurtban nincs is eper?
De akkor mi van benne?

Az alábbi információk Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik című könyvéből (kiadó: kétezeregy kiadó, Piliscsaba) származó idézetek.

A bajor tejnagyüzem, a Müller minőségi ellenőre állítja: képtelenség lenne mesterséges aromák nélkül előállítani az eperjoghurtot.
****
Az ipar, amely tulajdonképpen hasznos termékeket állít elő, minden energiáját arra fordítja, hogy eltávolítsa termékeiből a hasznosat, a tápanyagokat. Tengernyi szabadalmat nyújtanak be olyan élelmiszerekre, amelyek annyira feleslegesek, hogy a szervezetnek egyáltalán nincs is szüksége rájuk. Imitált élelmiszerek, kalóriaszegények, zsír- és fehérjementesek. Az imitált élelmiszerek e fajtájának olyan élelmiszerekből kell állnia, amelyek semmilyen tápértékkel nem rendelkeznek, kizárólag az evés élvezetét teszik korlátlanul lehetővé … bizonyos szempontból a levegő is étel.
A levegőhöz már csak az illúzió hiányzik. És erről gondoskodik az íz. Az íz nyújtja azt a segítséget, amelynek révén a vevő a tulajdonképpen haszontalan készítményeket mégis megveszi.
****

Az ehető és az ehetetlen határa is megszűnt.
A fűrészpor például az emberi táplálkozás számára mindeddig elérhetetlennek tűnt, alapanyagként csak a pozdorjalapok készítésére volt használatos.
A Haarmann&Reimernél a fűrészporból eperaromát állítanak elő. (A pontos eljárás természetesen titkos. Mivel azonban az ízmérnökök is büszkék a maguk találmányaira, a holzmindeni urak egyike elárulja az eljárást.)
Veszünk egy kis fűrészport, pontosabban ausztrál fűrészport. Elkeverjük alkoholla, vízzel és néhány egyéb összetevővel. Mindezt egy kicsit főzni kell, és hamarosan kellemes, természetes eperaromát kapunk. Kicsit megváltoztatott receptúrával a fűrészpor málnaaromaként is szolgálhat, képes azonban akár a kakóra, a csokoládéra vagy a vaníliára is megtévesztően hasonlítani.
****

A Food Ingredients Specialities nevű Nestlé-leányválalatnál például mogyorómaradékot és búzasikért vesznek, majd hozzáöntenek sósavat és nátronlúgot. A készítmény lehet szalámi- vagy disznóhús ízű, üvegekbe töltik, és mint ízhelyettesítőt adják el.
****

A citromsavat például, amely a legfontosabb ízanyagok egyike – többek között a frissítő italokban, mint a cola is -, ma szinte kizárólag penészgombák és talajbaktériumok váladékából nyerik.
Ki akarna a gyárakban nehéz munkával citromot facsarni, amikor egy bacilus vagy penészgomba sokkal takarékosabban kiköpi vagy kibocsátja a friss savat.
Az elfogyasztott élelmiszerek egyharmadát enzimek és mikroorganizmusok segítségével állítják elő – írja a német kormány Táplálkozási Jelentése 1992-ben.
****

Némely füstölt sonka különleges finomságnak számít, a füstölt lazac egyenesen ínyencségnek. Az ilyen füstölt áru meglehetősen drága a körülményes füstölési eljárás miatt. Elmés vállalkozók ezért azzal az ötlettel álltak elő, hogy a füstölést egyszerűen el lehetne hagyni, és helyette a zuhanyt alkalmazni, az álárut pedig jó drágán eladni.
Az ily módon kispriccelt íz fantom. Virtuális élmény.
A „füstölt lazac” nincs megfüstölve, nem tartható el tovább, de olyan az íze, mintha.
Hatalmas gyárakat építettek, amelyekben fa kokszolódik, vagy különböző vegyi anyagokat kevernek össze, hogy olyan ízük legyen, mintha.
Hatalmas kamionok szállítják a folyékony füstöt, mint a fűtőolajat.
****

A Knorr Tyúkhúsleves csigatésztával nevű terméke 2 gramm szárított tyúkot tartalmaz, granulátum formájában. Ez nem több mint 7 gramm eredeti tyúknak felel meg. Természetesen nincs a világnak olyan szakácsa, aki ebből tyúkízt tudna varázsolni négy tányér leveshez. A Knorr képes erre egy gramm aromával, a gyári ízzel.
A Maggi is hasonlóképpen csinálja. Az úgynevezett Marhahúslevesbe literenként 2,3 gramm marhazsiradék és minimum 670 milligramm húskivonat kerül. Tulajdonképpen túlzás a készítményt az elenyésző mennyiségű, milligrammos nagyságrendű húskivonat után elnevezni.

Mit kezd az emberi szervezet a vegyészet ezen új vívmányaival?
Semmit. A készülék üresen jár. Az aromák képesek kicselezni a szervezetet. Ha az ízanyagok marhahúst jeleznek, az agy értesítést kap, az emésztőhormonok aktiválódnak, amelyek az egész rendszert felkészítik a marha feldolgozására. Most minden üresen fut. A szervezet be lett csapva. Ez fiziológiailag hiányállapot. A reflexszerű reakció erre a továbbevés


****

A light termékek
(Frankfurter Allgemeine Zeitung, 1994.)
A kalóriaszegény műtermékekkel a hazugságok sokasága is az asztalra kerül: egy light kolbász mindössze két kalóriával volt szegényebb, mint egy szokásos, egy állítólagos light tyúk 100 grammja előre csomagolva, édes-savanyú mártásban, a maga 98 kalóriájával majdnem olyan zsíros volt, mint egy disznócsülök. Egy light márványsütemény pedig egyszerűen több kalóriát tartalmazott, mint hagyományos testvére.
A Fogyasztói Központtól származó vizsgálatok szerint 214 light termékből minden ötödiken félrevezető tápanyagmennyiségek szerepelnek. Még a bíróságnak is fel kellett lépnie a túlzó reklámokkal szemben.
****

Édesítőszerek
Azt, hogy az édesítőszerek hízlalnak, állatkísérletekben azok a dán és holland malacok is bizonyították, amelyek az aromák mellé az édes kiegészítőket is ehették.
Az Amerikai Rák Társaság 80.000 hölgyet átfogó vizsgálatánál úgy találta, hogy azok a résztvevők, akik édesítőszert fogyasztottak, jobban híztak, mint azok, akik cukorral édesítettek.
****

A csokoládépudingot – legalábbis részben – hasonló összetevőkből keverik össze, mint a kutyaeledelt. A csemegebor ugyanazoknak az összetevőknek köszönheti zamatát, mint a szájöblítő. Az édes élet mérnökök és szabadalmi jogászok karmai közé került. Bár az élet még esetleg édes, de már egyáltalán nem mulatságos. Az édes pedig csak puszta illúzió, minden alap nélkül.
****

Az új alapanyagok keresése közben az amerikai konszern, a Procter & Gamble minden kreativitását latba vetve az emberi fogyasztásra alkalmassá tette a mindeddig csak alsónadrágok és trikók előállítására használt pamutot. A növény rostjai ugyanis a kenyérben rostos anyagként szolgálhatnak. Ez azután kalóriaszegénynek számít, ami különösen egészséges.